Ir. R.J.H. (Rob) Docter is geboren op 14 april 1951 te Den Haag.
Na het doorlopen van de HBS B aan het Huygens Lyceum te Voorburg gaat hij studeren aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 1978 afstudeert als stedenbouwkundig ingenieur.

Rijksdienst voor de Monumentenzorg (1978 - 1992)
Zijn loopbaan begint met een aanstelling als architect/stedenbouwkundige, belast met de zorg voor aanwijzing en instandhouding van beschermde stads- en dorpsgezichten in Gelderland, Noord Brabant en Limburg. In deze functie doet hij ervaring op met historisch-ruimtelijk onderzoek en het definiëren van cultuurhistorische waarden in de gebouwde omgeving, alsmede het operationaliseren van de bescherming door middel van bestemmings- en stadsvernieuwingsplannen.
Na bevordering tot Hoofdarchitect en uitbreiding van zijn ambtsgebied met Zuid Holland en Zeeland levert hij als projectleider onder meer bijdragen aan beleidsinnovatie op het gebied van de monumentenzorg, in het bijzonder de aanpak van jongere bouwkunst en stedenbouw. Te noemen zijn onder meer case studies zoals Amsterdam Ring 20-40 en het rapport Jongere Stedenbouw.
Als plv. Districtshoofd doet hij brede ervaring op met de ambtelijke en bestuurlijke implementatie van het monumentenbeleid. Hij levert regelmatig actieve bijdragen aan de jaarlijkse Planologische Discussiedagen en aan tal van conferenties in binnen- en buitenland.
Hij neemt deel aan het internationale discours door actief lidmaatschap van netwerken als Docomomo en Icomos. Ook is hij betrokken bij projecten op het gebied van internationale monumentenzorg, onder meer in Hongarije, Suriname en Indonesië.


Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (1992 - 2000)
In 1992 wordt Rob Docter benoemd tot Hoofd van de Afdeling Bouwkunst bij het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, later Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Directie Kunsten). In die functie is hij belast met de voorbereiding en ondersteuning van de Kamerbehandeling van de eerste architectuurnota. Hij pleegt daartoe namens de minister interdepartementaal vooroverleg en bereidt de Kamerbehandeling voor.
Na de vaststelling van de architectuurnota door de Tweede Kamer is hij verantwoordelijk voor de implementatie: de oprichting van instellingen (zoals het Stimuleringsfonds voor Architectuur), het adviseren m.b.t. de bestuurssamenstelling en de redactie van de statuten, de opzet en uitvoering van tijdelijke subsidieregelingen, de nieuwbouw van het Nederlands Architectuurinstituut, het vertegenwoordigen van de minister bij publieke presentaties en debatten.
In nauwe samenwerking met de Rijksbouwmeester werkt hij aan de eindredactie van de tweede architectuurnota, waarin een accentverbreding naar stedenbouw en landschapsarchitectuur centraal staan. Hij zit projectgroepen voor, zoals de terreinverkenning landschapsarchitectuur, en initieert andere deelstudies. Met de verbinding naar het domein van de monumentenzorg (de historische gebouwde omgeving als ontwerpopgave) wordt in deze nota voor het eerst het gehele terrein van de architectuur bestreken en de kern gelegd voor integraal ruimtelijk kwaliteitsbeleid.
In 1998 wordt hij benoemd tot hoofd van de beleidssectoren architectuur en film. Op het gebied van het filmbeleid is hij onder meer belast met het instellingenbeheer en de beleidsontwikkeling, zoals de nieuwe investeringsregeling en het beoogde instituut voor beeldcultuur.


Stichting Rietveldpaviljoen Venetië (1994 - heden)
In 1994 wordt Rob Docter belast met de coördinatie van de restauratie van het Nederlandse > paviljoen op de Biënnale van Venetië. Dit paviljoen, ontworpen door Gerrit Rietveld, is dan door inadequaat onderhoud en beheer in de loop der jaren dringend aan een restauratie toe. Hij stelt een restauratiecommissie samen en begeleidt, in nauwe samenwerking met het ministerie van buitenlandse zaken, de planvorming, aanbesteding en uitvoering. Ter gelegenheid van de heropening in 1995 wordt ten behoeve van een meer duurzaam onderhoud en beheer de Stichting Rietveldpaviljoen Venetië opgericht, waarin hij een centrale rol speelt.
Met ingang van 2015 wordt het bouwkundig beheer overgedragen aan het agentschap 3W van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Stichting Rietveldpaviljoen wordt verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en het bewaken van de integriteit van het gebouw.


European Forum for Architectural Policies - EFAP (1997 - 2013)
In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie neemt Rob Docter het initiatief tot oprichting van een Europees netwerk van deskundigen op het gebied van architectuurbeleid. Dit informele netwerk zou in 2000 onder het Franse voorzitterschap geformaliseerd worden als European Forum for Architectural Policies, een internationale vereniging zonder winstoogmerk gevestigd te Brussel.
Het > EFAP is een internationaal netwerk van politici, bestuurders, vertegenwoordigers van de architectengemeenschap, culturele instellingen en andere deskundigen, dat zich richt op het bevorderen van goede architectuur en ruimtelijk ontwerp in Europa. Het EFAP telt thans ca. 200 leden uit alle lidstaten en werkt samen met onder andere het Europees Parlement (Urban Intergroup), de Europese Sociale en Economische Commissie, het Comité van de Regio's, de Architects Council of Europe en vele andere netwerken en organisaties die zich beijveren voor de ontwerpkwaliteit van de dagelijkse leefomgeving.
Het EFAP tracht zijn doel te bereiken door actieve informatievoorziening over architectuurbeleid in brede zin via de website, pleitbezorging op Europese schaal en in de lidstaten, gericht op het inbrengen van het architectuurargument in de op stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling gerichte beleidsprogramma's, en door middel van door de Europese Commissie ondersteunde projecten, zoals op het gebied van grensoverschrijdende mobiliteit van architecten en innovatieve regelgeving.
In 2008 is hij betrokken bij het opstellen van de Conclusies van de Europese Ministerraad over architectuur en de bijdrage van cultuur aan duurzame ontwikkeling. Regelmatig treedt hij op in Europa en daarbuiten met lezingen en presentaties.
Rob Docter is driemaal herkozen als president van EFAP. Zijn mandaat is in mei 2013 beëindigd (zie > afscheidsbrief).


Berlage Instituut (2000 - 2012)
In 1999 wordt Rob Docter gevraagd om als nieuwe directeur een reddingsplan op te stellen voor het op dat moment noodlijdende Berlage Instituut. Hij is verantwoordelijk voor de financiële en organisatorische sanering en doorstart. Als cultureel ondernemer slaagt hij erin de activiteiten, het aantal deelnemers, de omzet en de inhoudelijke output in enkele jaren te verdubbelen. De maatschappelijke basis van het Berlage Instituut wordt verbreed door samenwerkingsverbanden aan te gaan met de stad Rotterdam, de Technische Universiteit Delft en de ontwerpende vakgemeenschap. Hij geeft leiding aan een klein hoogwaardig team van docenten en internationale gastdocenten en bevordert de externe communicatie van de inhoudelijke productie door middel van debatten en publicaties, zoals de serie Research Reports en het periodiek Hunch.
Rob Docter vertegenwoordigt het Berlage Instituut onder meer in het International Forum on Urbanism (IFoU) en de adviesraad van de European Prize for Contemporary Architecture, Mies van der Rohe Award. Als bestuurder/algemeen directeur van het Berlage Instituut blijft hij nauw betrokken bij het kunst- en cultuurbeleid in brede zin, onder andere door middel van lidmaatschap van het bestuur van Kunsten 92.
Nadat in 2011 als gevolg van de rijkscultuurbezuinigingen de sluiting van het Berlage Instituut onafwendbaar wordt, onderhandelt hij met de TU Delft over een doorstart en legt de basis voor de oprichting van een nieuw > Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design in 2012.


Bestuurder Stichting Berlage Fonds (2012 - 2018)
Het liquidatieoverschot van het Berlage Instituut werd ondergebracht in de Stichting Berlage Fonds, ter ondersteuning van projecten op het gebied van de architectuur in de meest brede in. De Stichting Berlage Fonds heeft als doel het bevorderen van vernieuwende activiteiten, nationaal en internationaal, op het gebied van de architectuur, de stedenbouwkunde en de landschapsarchitectuur in de ruimste zin van het woord. De stichting tracht dit doel te bereiken onder meer door het ter beschikking stellen van (project)subsidies, stipendia en/of studiebeurzen. De Stichting werd in 2018 ontbonden.

Rob Docter, advies en management (2012 - heden)
Vanaf september 2012 heeft Rob Docter zich gevestigd als zelfstandig adviseur en interim manager op het gebied van architectuurbeleid, stedenbouw en monumentenzorg.

Raadscommissielid Hilversum (2020 - 2022)
Vanaf juli 2020 was Rob Docter commissielid van de gemeenteraadsfractie > Democraten Hilversum.

Gemeenteraadslid Hilversum (2022 - heden)
Vanaf maart 2022 is Rob Docter lid van de gemeenteraadsfractie > Democraten Hilversum.

ROB DOCTER - Postbus 1992 - 1200 BZ Hilversum - (06) 53146956 - mail[at]robdocter.nl

Uitgebreid curriculum

> Overzicht
> Kort curriculum
> Advieswerk vanaf 2012