Projectleider Beroepservaringsperiode (oktober 2012 - april 2014)
In opdracht van > Bureau Architectenregister is de basis gelegd voor implementatie van de regelgeving ten behoeve van de wettelijk vereiste beroepservaringperiode voor architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Dit in nauw overleg met de beroepsorganisaties, de opleidingen en het Atelier Rijksbouwmeester.


Adviseur Commissie Beroepservaringsperiode (2014 - 2017)
Ten behoeve van de Commissie > Beroepservaringperiode wordt onder meer geadviseerd met betrekking tot het verzoek om vrijstelling van de beroepservaringverplichting van de Academies van Bouwkunst en de erkenning van aanbieders, programma's en modules in het kader van het beroepservaringaanbod.


Adviseur Erfgoed Academie (maart 2013 - juli 2013)
Aan de > Erfgoed Academie is advies uitgebracht over de toekomstige ontwikkeling van het cursusaanbod, dat zich richt op het versterken van de kwaliteit en de professionaliteit van de erfgoedzorger, zodanig dat het label Erfgoed Academie als merk in de markt komt te staan. De Erfgoed Academie, een activiteit van de Victor de Stuers stichting, bestaat thans uit de meerdaagse leergang erfgoedfilosofie en het eendaagse cursusprogramma 'Erfgoed in de praktijk'. Op basis van een marktverkenning zijn de kansen en risico's voor de Erfgoed Academie geanalyseerd en is een ondernemingsplan met een financieel gezond toekomstperspectief voorgesteld.


Vlaanderen - Adviseur Open Academy (maart 2013 - heden)
In opdracht van > Bureau II & Archi+I is een aanzet gegeven voor het opzetten van een Open Academy. Dit initiatief vloeit voort uit het communicatiemodel dat het bureau hanteert met zijn opdrachtgevers, en beoogt een meer naar buiten toe geopende plaats voor debat over architectuur in breed verband te zijn. Inmiddels hebben verschillende debatten plaatsgevonden die kunnen worden beschouwd als verkenning van de basis voor een Open Academy als platform voor uitwisseling van kennis en ervaring voor de vakgemeenschap in brede zin zoals de initiatiefnemers voor ogen staat. Bij de ontwikkeling van de Open Academy zijn het Vlaams Architectuurinstituut en de beroepsverenigingen betrokken.


Oprichting 'The Berlage' als masteropleiding aan de TU Delft (2012)
Het beëindigen van de cultuursubsidie-relatie van de rijksoverheid met het Berlage Instituut als postacademische instelling maakte de sluiting van het Berlage Instituut onafwendbaar. Dit dwong tot een (her)oriëntatie op de mogelijkheden om een nieuwe voorziening op te zetten waar de doelgroep - jonge getalenteerde architecten uit de gehele wereld - alsnog voor zijn postgraduate studies terecht zou kunnen.
Rob Docter heeft als algemeen directeur van het Berlage Instituut in nauwe samenwerking met de TU Delft het ondernemingsplan ontwikkeld en de basis gelegd voor de oprichting van een nieuw Berlage Instituut, The > Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design. Deze nieuwe masteropleiding is volledig self-supporting opgezet en aan de helft van de medewerkers van het Berlage Instituut kon zo een nieuwe baan worden aangeboden.
The Berlage is gehuisvest binnen BK City, de faculteit bouwkunde, en staat voor kleinschalig, hoogwaardig onderwijs. Het beoogt excellente ontwerpers af te leveren en toponderzoekers uit de gehele wereld aan te trekken, voortbouwend op de reputatie die het Berlage Instituut in twintig jaar had opgebouwd. De ambitie is om het instituut de komende tien jaar verder te laten uitgroeien als een van de meest toonaangevende Centres of Excellence op het gebied van het architectuuronderwijs en -onderzoek, met een sterke inbedding in de beroepspraktijk.


Oslo - Lezing Architectural Policies in Europe, State of Affairs (oktober 2012)
Lezing over de stand van zaken met betrekking tot het architectuurbeleid binnen Europa op de conferentie Architecture and Social Responsibility, georganiseerd door Norsk Form > Foundation for Design and Architecture in Norway, in samenwerking met het Noorse ministerie van cultuur en de Nordic Council of Ministers.
Aanleiding was het versterken van de samenwerking binnen Scandinavië en Finland op het gebied van architectuurbeleid. Aan de conferentie werd deelgenomen door ca. 150 specialisten uit Scandinavië, Finland en andere landen in Europa.


Cyprus - Conferentie EFAP (november 2012)
In het kader van het voorzitterschap van de Europese Raad werd door het ministerie van Communicatie en Publieke Werken van Cyprus een conferentie > georganiseerd van het European Forum for Architectural Policies (EFAP). In zijn hoedanigheid van voorzitter van EFAP nam Rob Docter deel aan de conferentie en trad hij op als voorzitter van diverse werkgroepen en rondetafel debatten, alsmede het plenaire slotdebat.
Thema van de conferentie was Promoting Architectural Quality in Public and Privately Funded Projects. De resultaten > van de conferentie zijn gepubliceerd in het kader van de voorzitterschapconclusies en zijn aangeboden aan Ierland, dat in de eerste helft van 2013 de Europese Raad voorzat.


Dublin - Conferentie EFAP (mei 2013)
In het kader van het Ierse voorzitterschap van de Eurpese Raad werd een conferentie georganiseerd van het European Forum for Architectural Policies (EFAP). In zijn hoedanigheid van voorzitter van EFAP nam Rob Docter deel aan de conferentie en trad hij op als voorzitter van diverse werkgroepen en rondetafel debatten.
Onderwerp van de conferentie was het inventariseren van de stand van implementatie van de Conclusies van de Europese Raad op het gebied van Architectuur en de bijdrage van cultuur aan duurzame ontwikkeling (Taking Stock 2013 > Preliminary Report on the implementation of the Council Conclusions on Architecture: Culture's Contribution to Sustainable Development).
Op deze vergadering trad Rob Docter tevens terug als voorzitter van EFAP (zie > afscheidsbrief).


ROB DOCTER - Postbus 1992 - 1200 BZ Hilversum - (06) 53146956 - mail[at]robdocter.nl

Advieswerk vanaf 2012

> Overzicht
> Kort curriculum
> Uitgebreid curriculum